-ÄNTLIGEN E DEN INNE-
2010-02-02 @ 11:50:19
Ja, efter 2 jäsomgånger så står den nu i ugnen ;)
Får se hur denna smakar då?? Tycker det är roligt att inte baka samma lika bröd varje gång så idag blev det sirapslimpa i formbröds-variant!!
Till en limpa
1/2 pkt jäst
2,5 dl vatten
1 knapp tsk salt
1/2 dl sirap
2 msk rapsolja (går såklart bra med annat fett istället)
2 dl grovt rågmjöl (Saltåkvarns blandmalda)
2 dl siktat dinkelmjöl
3-4 dl vetemjöl
Smula jästen och häll över vattnet (fingerljummet men inte varmare), rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, olja och salt. Blanda i mjölet, rågmjölet först och sedan resten, tills degen har lagom konsistens. Den tål att vara rätt lös eftersom den ska bakas i form. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Häll lite mjöl på bakbordet och skrapa ur degen på mjölet. Platta försiktigt ut den till en "kaka" och rulla sedan ihop den. Lägg i en avlång form, helst en sådan med non-stick-beläggning (annars kan det vara bra att smörja den), med skarven på rullen nedåt. Sätt ugnen på 250 grader. Jäs brödet i formen i 30 minuter, sätt in i ugnen och sätt ner värmen till 200 grader. Grädda i 30 minuter. Låt vila i formen en stund innan du stjälper upp det.
Får se hur denna smakar då?? Tycker det är roligt att inte baka samma lika bröd varje gång så idag blev det sirapslimpa i formbröds-variant!!
Till en limpa
1/2 pkt jäst
2,5 dl vatten
1 knapp tsk salt
1/2 dl sirap
2 msk rapsolja (går såklart bra med annat fett istället)
2 dl grovt rågmjöl (Saltåkvarns blandmalda)
2 dl siktat dinkelmjöl
3-4 dl vetemjöl
Smula jästen och häll över vattnet (fingerljummet men inte varmare), rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, olja och salt. Blanda i mjölet, rågmjölet först och sedan resten, tills degen har lagom konsistens. Den tål att vara rätt lös eftersom den ska bakas i form. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Häll lite mjöl på bakbordet och skrapa ur degen på mjölet. Platta försiktigt ut den till en "kaka" och rulla sedan ihop den. Lägg i en avlång form, helst en sådan med non-stick-beläggning (annars kan det vara bra att smörja den), med skarven på rullen nedåt. Sätt ugnen på 250 grader. Jäs brödet i formen i 30 minuter, sätt in i ugnen och sätt ner värmen till 200 grader. Grädda i 30 minuter. Låt vila i formen en stund innan du stjälper upp det.
Kommentarer