-ÄNTLIGEN E DEN INNE-

2010-02-02 @ 11:50:19
Ja, efter 2 jäsomgånger så står den nu i ugnen ;)
Får se hur denna smakar då?? Tycker det är roligt att inte baka samma lika bröd varje gång så idag blev det sirapslimpa i formbröds-variant!!


Till en limpa

1/2 pkt jäst
2,5 dl vatten
1 knapp tsk salt
1/2 dl sirap
2 msk rapsolja (går såklart bra med annat fett istället)
2 dl grovt rågmjöl (Saltåkvarns blandmalda)
2 dl siktat dinkelmjöl
3-4 dl vetemjöl

Smula jästen och häll över vattnet (fingerljummet men inte varmare), rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, olja och salt. Blanda i mjölet, rågmjölet först och sedan resten, tills degen har lagom konsistens. Den tål att vara rätt lös eftersom den ska bakas i form. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Häll lite mjöl på bakbordet och skrapa ur degen på mjölet. Platta försiktigt ut den till en "kaka" och rulla sedan ihop den. Lägg i en avlång form, helst en sådan med non-stick-beläggning (annars kan det vara bra att smörja den), med skarven på rullen nedåt. Sätt ugnen på 250 grader. Jäs brödet i formen i 30 minuter, sätt in i ugnen och sätt ner värmen till 200 grader. Grädda i 30 minuter. Låt vila i formen en stund innan du stjälper upp det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

        Kom ihåg mig?
RSS 2.0